Diz Kireçlenmesi ve Yürüyüş

Diz eklemindeki kıkırdak yapıların yaşla birlikte yıpranarak bozulmasına diz kireçlenmesi denir. Kireçlenmenin seviyesine göre farklı tedavi prosedürlerinin uygulandığı diz kireçlenmesinde geriye döndürebilecek bir tedavi yöntemi yoktur. Yani kireçlenen diz eski haline döndürülemez. Bu yüzden henüz hafif seviyelerdeyken önlem almak en doğrusudur. Tamamen ilerlemiş (4.seviyeye ulaşmış) kireçlenmelerde tek tedavi yöntemi diz protezidir.

Diz kireçlenmesini yavaşlatmak ya da tamamen durdurmak için birtakım önlemler alabiliriz. Örneğin diz çevresindeki kasların güçlendirilmesi, aktivite, dinlenme, fizik tedavi desteği ya da ilaç tedavisi ameliyatsız tedavi yöntemleri arasındadır. Bu yöntemler hem ağrı gibi şikayetlerin azaltılmasına hem de kireçlenme hızının durdurulmasına yöneliktir.

Diz kireçlenmesini engellemede aktivitenin önemli bir yeri vardır. Ancak yapılan aktivitelerin kireçlenme olduğunu bilerek yapılmasını öneririz. Örneğin yürüyüş yapmak çevre kasların güçlenmesi için önemlidir. Fakat aşırı derecede zorlayarak ve uzun mesafelerle yapılan yürüyüşler tam tersi bir etki göstererek kireçlenmeyi hızlandırabilir. İşte bu nedenle kireçlenmesi olan kişilere hafif ve kısa mesafeli yürüyüşler yapmalarını öneriyoruz. Yürüyüş esnasında “ağrı” sizin için alarm niteliğinde olmalıdır. Ağrı duyduğunuz an yürüyüşü sonlandırmalısınız.

Aşırı yürüyüş dışında merdiven inip çıkmayı da diz kireçlenmesi hastalarına önermeyiz. Zaten kireçlenmesi olan bir hastaya merdiven inip çıkmak zor gelecektir. Öte yandan çok fazla dizleri bükmek, çömelerek oturmak da zararlıdır.

Tüm Sorular

  1. blank
    Ali Soydaş
    Kasım 30, 2021 Cevapla

    Sağ diz ağrısı nedeniyle birkaç yıldır merdivenlerden uzaktım. Derken 5-10 gündür düz yolda da ağrı olunca dr.a gittim.
    Neticede dr. draxol, romatim jel ranex verdi. Ranex’in diz ağrısıyla ilgisini anlayamadım.
    Diz için; kortizon ve prostrolane arasında seçim yaptırdı. Kortizonun kilo kilo sorunu nedeniyle diğerini seçtim ve dün iğnemi oldum. Çok pahalı idi.
    İkisi arasındki farkı merak ediyorum.(Fayda/yarar ve ömür bakımından)
    Not: Yıllarca ve saatlerce tenis oynadım.
    Yıllarca, yılın 350 günü koşu ve yürüyüş yaptım, yüzdüm.
    Diz nedeniyle birkaç yıldır bıraktım. Kilo alıp 120 yi geçtim. Yaş 73.
    Döneceğiniz umuduyla şimdiden çok teşekkür ederim. Ali Soydaş-Zonguldak.

    • blank

      Ali bey Merhaba bn doktor hemşiresi Zeynep öncelikle çok geçmiş olsun bu konunuz hakkında dilerseniz kliniğimize gelebilirseniz doktorumuz sizi muayene eder ve daha sağlıklı bir yol izlemiş oluruz.Buradan konuşmak çok sağlıklı olmuyor malesef ki detaylı bir şekilde doktorumuzun sizi görmesi gerekiyor. 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

      • blank
        Murat Altunkaynak
        Mart 8, 2023 Cevapla

        Hocam kaynanamda krecleme var dizinde kiloda var bu her tedavi oldu internete bant satılıyor muş iyi gelirmi

        • blank

          Murat Bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep kilosunu mutlaka vermesi gerekir büyük faktördür bu kireçlenme içinde genel olarak bir doktgor muayenesinden geçmeniz gerekecektir.Bu şekilde ilerlemek daha sağlıklı olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçip daha detaylı bilgi alabilirsiniz.İyi Günler Dilerim.

  2. blank

    Hocam menüsküs ve kireçlenme var bende.Yüzdükten sonra dizkapağım daha çok ağrıyor.Dr yüz demişti.

    • blank
      Doç. Dr. Aydın Arslan
      Temmuz 18, 2022 Cevapla

      Merhabalar,
      Doc.Dr. Aydın Arslan’ın asistanı Gül ben.
      Kliniğimizde ağrılarınızı minimum seviyeye indirmeye yönelik çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Doktorumuz sizi görüp, şikayetlerinizi değerlendiriyor ve fiziki muayeneniz oluyor. Size en uygun, fayda sağlayacak tedavi planı oluşturuluyor. Randevu almak veya daha detaylı bilgi almak için, 0539 201 67 99 no lu numaradan bize ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek dileğiyle, Sağlıklı günler dileriz.

  3. blank

    Merhaba 2 sene önce düşmüştüm dizim yerinden kaymişti şimdi ne yapmaliyım sabahlari yürüyüş yapıyorum yapabilirmıyım

    • blank

      Saida hanım Merhaba ben doktor hemşiresi Zeynep yürüyüş yapabilirsiniz hareket kısıtlılığı kendinize getirmeyin tabikide fakat dikkatli bir şekilde hareketler yürüyüş yapmamız gerekir.Aklınıza takılan soru işaretiniz var ise 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  4. blank

    Merhaba
    Düz yolda yürürken dizkapafımda çıt diye birses yürüyemedim. Dizkapağımın icedoğru tarafında bir haftadır şişlik oldu. Evde kremlerle msj yapıp dinleniyorum. Baska ne yapabilirim

    • blank

      Güliz hanım öncelikle Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bir çok nedene etkene bağlı gelişmiş olabilir evde yapılan işlemlerle belki biraz hafifletirsiniz ama doktor tarafından bir muayene edilip bakılırsa daha sağlıklı olacaktır efendim .Uyguladığımız bir çok tedavi yöntemleri mevcuttur.Dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz bilgi ve randevu için iyi günler.

  5. blank

    Hocam 37 yaşimda kıkırdak hasarı başlamış Namaza dizimi zor büküyorum sandalye de kılmak mı bükerek zorlayarak kılmak mı hangisi dizde ki tahripi arttırır Bükmeyerek daha mı kötü olur Ama dizimi bükmezsem ağrı olmuyor Hocam Nasıl hareket etsem dizimi yıoratmamak adına bir yol gösterin

    • blank

      Gülsüm hanım Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep öncelikle mutlaka bir muayene olmanız gerekmektedir bundan sonraki aşamada asıl olarak sağlıklı bir tedavi planı izleyebiliriz.Diziniz ne durumda kireçlenme durumu nasıl,menisküste yırtılma mevcut mu vs. gibi bir çok durum söz konusu olabilir. 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle daha detaylı bir şekilde iletşime geçebilirisiniz.İyi günler dileriz efendim

      • blank
        Ali Şimşek
        Şubat 22, 2023 Cevapla

        Merhaba
        Zeynep hanım annemin dizlerinde ileri derecede kireçleme var ve yürüyemeyecek durumda hastaneye götürdük defalarca herhangi bir çözüm bulamadılar. Bize yardımcı olurmusunuz rica etsem.
        Verdiğiniz iletişim numarasını aradım ulaşamadım.

        • blank
          Zeynep D.
          Şubat 27, 2023 Cevapla

          Ali Bey Merhaba siz buraya bir iletişim numarası bırakın efendim biz sizlere geri dönüş sağlayalım .

    • blank
      Ayşegül İpekoğlu
      Ağustos 20, 2023 Cevapla

      Merhaba 2022 de dizde bir noktada ağrıyla doktora gittim emar sonunda menisküs yırtığı dendi yaklaşık 10 ayda hızla ağrılarım arttı dayanılmaz hal aldı tekrar doktora gittiğimde atakta çekilen rontgenlerde sıvı kaybı kireçlenme ve menisküs yırtığı denildi iğne yapıldı ialçlı dize ama ağrılarım devam ediyor bazı özel hastane ortapedi dkr yüksek tibral ostrotomi ameliyatı önerdi ama üniversite has doktoru ve devlet hastanesi doktorları asla dediler olmamamız önerdiler bazı sporları yapıyorum ama harekete zararlı mıdır faydalı. mıdır veya ne yapmalıyım teşekkürler

  6. blank

    Merhaba ben ağaçtan düştüm ayağım açık kırık oldu.ameliyat oldum 2 kez.dr kireçlenme var dedi ben yürüyüş yapmak istiyorum yürüyüşün kireçlenmeye iyi gelmediğini duydum.napmaliyim

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir