diz-kireclenme-tedavisi-01

Diz Kireçlenmesi

Biz Sizi Arayalım




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

 

Diz kireçlenmesi, diz eklemindeki kıkırdak yapının zamanla yıpranması ve aşınması durumudur. Hem ilerleyen yaş hem de fazla kilonun etkisiyle vücudun ağırlığını taşıyan bu eklemler aşama aşama yıpranarak ağrıya ve yürüme güçlüğüne neden olur. Kıkırdaktan başlayan kireçlenme zamanla kıkırdağın altındaki kemiği, eklem kapsülünü ve eklem çevresindeki bağları da etkileyebilir. Ortopedi hekimlerinin ilk hedefi diz kireçlenmesi henüz başlangıç seviyelerindeyken sorunu tespit edip ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmaktır. Eğer ileri dereceye gelir ve kıkırdak yapı tamamen kaybolursa total diz protezi ameliyatına başvurmak gerekebilir.

diz kireçlenme tedavisi

Diz kireçlenmesinin onarıcı bir tedavisi yoktur. Daha doğrusu kireçlenen bir eklemin geri dönüşünü sağlayacak, yıpranan kıkırdağı eski haline getirecek bir yöntem bulunmaz. Ancak ve ancak kireçlenmenin ilerlemesi engellenebilir veya diz protezi ameliyatıyla diz içine eklemi taklit eden materyaller yerleştirilebilir. Bu yüzden bizim önerimiz kireçlenme başlamadan ya da henüz başlangıç aşamalarındayken önlemlerin alınmasıdır.

Diz Kireçlenmesi Kimlerde Görülür? Nedenleri Nelerdir?

Diz kireçlenmesinin en önemli iki nedeni ilerleyen yaş ve aşırı kilodur. Yaş ilerledikçe zamana bağlı olarak kıkırdaklar yıpranır. Diğer etmenler de buna eklenince kireçlenme kaçınılmaz bir hale gelebilir. Bir diğer önemli neden olan aşırı kilo ise dize binen yükün normalin üstündeki kiloyla daha da zorlamasına ve buna bağlı olarak eklem kıkırdaklarının daha hızlı yıpranmasına sebep olur. Normalin üzerindeki her kilo dize binen yükün 3 kat artmasına neden olur. Özellikle üzerinde durduğumuz bu iki faktör sizde olmasa da kireçlenme sorunuyla karşılaşabilirsiniz. “Aşırı kilo ve ilerleyen yaş kireçlenmenin en önemli risk faktörleridir” demek genç ve kilosuz kişilerin bu hastalıkla karşı karşıya kalmayacağı anlamına gelmez. Genetik etmenler, zayıf kaslar ya da birtakım ek hastalıklar da kireçlenme açısından risk oluşturabilir. Diz kireçlenmesinin tüm nedenlerini maddeler halinde sıralayalım:

  • Yaşlılık
  • Aşırı kilo
  • Ailesel etmenler
  • Dize darbe almak
  • Daha önce bağ, kıkırdak veya menisküs yaralanması oluşması
  • Diz ekleminin enfeksiyon geçirmesi
  • Romatizmal hastalıklar

Diz Kireçlenmesi Belirtileri

  • Ağrı… Diz kireçlenmesinin en önemli belirtisi ağrıdır. Seviye ilerledikçe ağrılar artar, zamanla yürümek güçleşebilir, dinlenirken dahi ağrılardan durulamaz hale gelinebilir.
  • Hareket kısıtlılığı… Normalde kolaylıkla yapılabilen hareketler artık zor hale gelebilir. Yürürken, merdiven inip çıkarken ya da çömelirken kişi zorlanır.
  • Şişlik… Bazen dizin önünde şişlik oluşabilir. Nadir de olsa dizin arka tarafında da görülebilir.
  • Diz kireçlenmesi genellikle yaş ile doğru orantılı ilerlediği için tüm bu belirtiler yavaş yavaş ortaya çıkabilir.

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Diz kireçlenmesinin hangi yöntemle tedavi edileceğine hastalığın seviyesine ve hastanın şikayetlerine göre karar verilir. Kireçlenmenin dereceleri 4’e ayrılır. (Grade 1, grade 2, grade 3 ve grade 4). Seviyesi ne kadar hafifse tedavisi de o kadar kolay olacaktır. Son aşamaya gelen kireçlenmeleri diz protezi ameliyatıyla tedavi etmek gerekebilir. Burada seviyeyle birlikte hastanın şikayetleri de önemlidir. Eğer kıkırdak bozukluğu uykudan uyandıracak kadar ağrı yapıyorsa, diz hareketlerinizde azalma varsa ve bu günlük hayatınızı zorlaştırıyorsa, hayat konforunuz düşmüşse ve denenen ameliyatsız yöntemlerden fayda görmemişseniz diz protezi kaçınılmazdır.

Ameliyatsız Tedavi

Öncelikle bazı yaşam alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekebilir. Fazla kilolarınız varsa mutlaka azaltmalısınız. Kilo vermeniz sadece kireçlenmeyi engellemek için değil birçok hastalıktan korunmanız için önemlidir. Hatta diz protezi ameliyatı yapılsa dahi protez ömrünü uzatmak açısından yine kilo vermeniz fayda sağlayacaktır.

Diz ve çevresindeki kasları güçlendirmek için egzersiz yapmalısınız. Zayıf kaslar kireçlenme riskini arttırır.

Bazı destekleyicileri kullanabilirsiniz. Örneğin dizlik veya yumuşak tabanlı ayakkabı kullanabilirsiniz. Baston kullanarak baskıyı azaltabilirsiniz.

  • Egzersiz kadar dinlenmek de fayda sağlayacaktır.
  • Dizinize soğuk uygulama yapabilirsiniz.
  • Ağrıyı gidermek için ilaçlar kullanılabilir.
  • Dizi içi enjeksiyonlarla eklem içi kayganlaştırılabilir ve ağrı azaltılabilir.
  • Eklemdeki sıvının eklem zarı tarafından emilmesini sağlamak amacıyla anti-enflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
  • Fizik tedavi desteği de ileri derecede olmayan kireçlenmelerde oldukça faydalıdır.

Diz Kireçlenmesi Ameliyatı

Kireçlenme ileri seviyelerdeyse, kıkırdak yapılar tamamen bozulmuşsa ve şikayetlerden dolayı hastanın hayat kalitesi oldukça düşmüşse diz protezi ameliyatı yapılır. Diz protezi ameliyatında amaç, bozulan yüzeylerin yerine diz eklemini taklit eden malzemeleri koyarak aktiviteyi geri kazandırmaktır. Ameliyat ortalama 2 saat sürer. Diz önünden ortalama 10 cm’lik kesi açılarak ekleme ulaşılır. Bozulan eklem yüzeyleri çıkarılıp yerlerine protezler konulur. Ameliyat sonrasında ilk gün hasta dinlendirilir. Ertesi gün ayağa kaldırılır. Hastanede ortalama 3-5 gün misafir edilir. Diz protezi ameliyatı ve ameliyat sonrası süreç hakkında daha fazla bilgi için diz protezi yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüm Sorular

  1. blank

    Slm benım annem 72 yasında 4 devre artık ayafı bıle kalkamıyo amaliyat sart ama 120 kilo boy 160 bi kaç kez doktora goturduk zayıflaması lazım dediler oda kızıyo ama şimdi biraz

    • blank

      Mehmet bey Merhaba ben doktor hemşiresi Zeynep annenizin kilosu var ise zayıflaması tabikide şarttır.Klinğimizde uyguladığımız bir çok tedavilerimiz mevcuttur burdan konuşmak çok sağlıklı olmayacaktır ,dilerseniz kliniğimize gelin doktorumuz sizi muayene etsin ve ardından basamak basamak bir yol izlemiş oluruz doktorumuzun annenizi görmesi gerekir.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizimle daha detaylı bir şekilde iletişime geçeilirsiniz.

  2. blank
    Belgin Çandır
    Mayıs 31, 2022 Cevapla

    Dizimde kireçlenme var doktor profesör su aldı dizim daha kötü oldu bu uygulama doğrumu

    • blank

      Belgin hanım Merhaba ben doktor hemşiresi Zeynep bu tedaviyi her doktorumuzun yapışı farklıdır illa ki net bişey söylemek çok doğru olmayacaktır.Tedavi bizim kliniğimzdede var yaptığımız hastalarımız mevcut kist boşaltma ,sıvı boşaltımı içerdeki pis fazla olan sıvıyı boşaltma işlemi ultrason eşliğinde gerçekleştiriyoruz normal şartlarda çok rahatlatıcı bir işlem olduğu söyleniliyor.Sizi buradan kısa ve özet şeklinde bu detaylarla bilgilendirdim efendim dilersenizz 0531 782 05 44 numaralı hattmızdan bizlerle iletişime geçebilirsiinz.

  3. blank

    Hocam mrb annem hem ortopediye hem romatolojiye muayene oldu ikiside dizde kireclenme oldugunu ve ameliyat gerektigini soylediler.annemde nikel alerjisi var diz protezi ameliyati olmasinda bi sakinca var mi ayrica dizdeki kireclenme ameliyati icin kac farkli yontem uygulaniyor

    • blank
      Doç. Dr. Aydın Arslan
      Kasım 25, 2022 Cevapla

      Merhabalar Serap Hanım, ben doktor bey’in asistanı Gül.
      Öncelikle geçmiş olsun. Bu tür sağlık problemlerinde her zaman erken teşhis ve erken müdahale çok daha fayda sağlayabilir, sonra ki dönemlerde herhangi bir müdahale edilmezse durumu farklı noktaya getirebilir. Kliniğimizde şikayetinize uygun, size fayda sağlayacak çeşitli tedaviler bulunmaktadır. Öncelikle doktorumuz sizi görüp, şikayetlerinizi değerlendiriyor ve fiziki muayeneniz oluyor. Gerekli tetkikler sonucuna göre doktorumuz hastalara uygun protez öneriyor. Randevu almak veya daha detaylı bilgi almak için, 0539 201 67 99 no lu numaradan bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz..

    • blank
      Fikret KORKUSUZ
      Ocak 12, 2023 Cevapla

      Önce meniskus dendi simdi kireclenne dedi 4 evrediymis…2 defa sol dizimden smekiyat okdum enfeksiyon temizlendi yürüme de iyiydim…kireclenme dedi doktor 1 ay sonra dr göre çekmiş yürüme de zorlanıyor um bastonla 24 kg verdim…183 boy 90 kiloyum…kirik catkak hicbir sorunum yok…mr çekildi röntgeni çekildi.. Tedavi olmak istiyorum 5 ay oldu ameliyat okali CRP 11 seviyesinde…

      • blank

        Fikret bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep doktor muayenesinden geçmeniz gerekiyor detaylı bir şekilde ayrıntılı olarak bütün tetkiklerinize de bakılması gerekiyor mutlaka geçiktirmeden gösterin .0531 782 05 44 numaralı haattımızdan bizlerle daha detaylı bir bilgi aktarımı alabilirsiniz.İyi günler dileriz.

  4. blank

    Merhabalar hocam eşimin bacaklarında kireçlenme sıvı kaybı romatizma ve benzeri rahatsızlıkları var.Selam

    • blank

      Özkan bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep kliniğimizde uyguladığımız bir çok tedaviler mevcuttur.Ama tabi ki doktorumuzun sizi görüp muayene etmesi gerekir detaylı bir şekilde görmesi gerekir.Daha sonrasında yapacağımız tedavilere göre ilerleme yapabiliriz.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  5. blank

    Gunaydın hocam benim hem dizide hemde sirtimda sirttim çok ağrı oluyor artı hareketlerimi kısıtlıyor ne yapmalıyım

    • blank

      Meliha hanım Merhaba bir çok nedene bağlı gelişiyor olabilir.Bunun için bir muayene olmanız gerekecektir.0531 782 05 44 numaralı haattımızla iletişime geçerek bizlerle iletişim kurabilirsiniz randevu ve bilgi için iyi günler dilerim.

  6. blank

    Merhabalar ben 30 yaşındayım dizlerimde bilekerimde ayak üstlerinde çok ağrım oluyor özellikle dizlerde hastahenye gittim kirecleme dedi ama ilerlememis dedi fakat benim ağrılarım çok çok fazla bazen ağrıları ellerimde hissediyorum ve endişeleniyorum.

    • blank

      Şirin hanım Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep doktorumuz klinikte bir çok tedavi yöntemi uygulamakta ama doktorumuzun sizi muayene edip daha ayrıntılı ve sağlıklı bir şekilde yol izlemesi gerekecektir .Dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  7. blank
    Teyvik Karatapan
    Aralık 23, 2022 Cevapla

    Hocam merhaba,
    Diz protez ameliyatı olsam ne kadar süre sonra yürümeye başlarım?

    • blank

      Teyvik Bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bu kişiden kişiye farklılık gösterebilir tabiki net bişey söylemek çok sağlıklı olmayacaktır.Biz kendi hastalarımız için ertesi gün yürümeye başlatıyoruz doktorumuz kendisi ilgileniyor bizzat ama tabi ki ameliyat durumu söz konusu olduğu için her açıdan bakmak daha sağlıklı olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  8. blank
    Nilgün Çelikay
    Ocak 25, 2023 Cevapla

    Dizimdeki fazla sıvı birikmesinden dolayı kıkırdak aşınması olmus – kollejen ve hiyoronik asit ignesı ıyı gelir mi?

    • blank

      Nilgün hanım merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep öncelikle buradan bu şekilde birşey söylemek çok doğru olmayacaktır.Kliniğimizde yaptığımız bir çok tedaviler mevcut eklem içi enjeksiyon iğneleride doktorumuz yapıyor fakat bunun için bir muayene olup detaylı bir şekilde ilerlemek daha sağlıklı olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.

  9. blank

    İyi akşamlar dizlerimde ağrı dan dolayı gittim ve 3 cü evre olduğu söylendi sizce durum nedir kötümü

    • blank

      Özlem hanım öncelikle Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bu konuları sizi görmeden size ait bi tetkik görmeden yorumlamak çok sağlıklı olmayacaktır mutlaka bir muayene edilip ayrıntılı bir şekilde incelenip ona göre yol izlemek gerekir .Dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızı arayarak daha detaylı iletişime geçebilirsiniz iyi günler.

  10. blank

    Benim sağ dizimde meniskus yirtigi ve kireçlenme var yaş 42 kilo 85 .3 doz prp yaptırdım ama ağrılarım geçmedi yürürken ve merdiven çıkarken zorlanıyorum ve sürekli ağrı çekiyorum ne önerirsiniz

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir