Ayak ve Ayak Bileği Kırığı

En çok kırık meydana gelen bölgelerden biri de ayak bölgesidir. Sebebi genellikle şiddetli travmalardır. Yüksekten düşme, darbe alma ve trafik kazası ayak kırığı yaşanmasına neden olabilir. Yaşlı hastalarda ise şiddetli bir travmaya gerek kalmayabilir. Zamanla yıpranan ve kalitesi bozulan kemikler basit bir hareketle kırılabilir. Ayak ve ayak bileği kırığı tedavi edilirken kırığın yerine ve şiddetine göre değerlendirilir.

DOKTORA SOR!




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

Ayak ve Ayak Bileği Kırıklarının Nedenleri

  • Trafik kazaları… En sık görülen nedendir. Genellikle cerrahi işlem gerektirecek kadar ciddi kırılmalar meydana gelir.
  • Düşme… Yüksekten düşme sonucu görülebilir. Bazen yürürken bir takılma esnasında dahi kırık meydana gelebilir.
  • Darbe… Şiddetli darbeler ayak kırılmasına neden olabilir. Özellikle futbol gibi spor aktiviteleri sırasında ve ağır bir cismin ayağa düşmesi sonrasında görülebilir.
  • Burkulma… Ters bir hareket beklenmedik sonuçlar doğurabilir. Evde yürürken mobilyalara çarpmak da bazen ayağın kırılmasına sebebiyet verebilir.
  • Aşırı kullanım… Aşırı yüklenmeler ayakta çatlak gibi küçük deformasyonlara neden olabilir. Tekrarlanan aktivite sonucunda kırık meydana gelebilir. Yaşlılarda özellikle kireçlenmeye ve kemik erimesine bağlı olarak kolay kırılmalar oluşabilir.

Risk Faktörleri

Ayak ve ayak bileği kırılması riskini arttıran bazı faktörler mevcuttur. Bazı spor aktiviteleri kırılma yaşanmasına açıktır. Futbol, hokey, jimnastik, tenis ve bale gibi aktivitelerde darbe ve burkulma riski yüksek olduğu için ayağın kırılma riski de fazladır. Uygunsuz spor malzemeleri kullanmak da tehlike oluşturur. İşlevsiz ya da zamanla işlevini yitirmiş spor malzemeleri stres kırıklarına ve burkulmaya neden olabilir. Isınmadan spora başlamak da riski arttıran bir başka faktördür. Bazı meslek grupları (örneğin inşaatçılık) özellikle yüksekten düşme ve ayağa ağırlık düşmesi gibi riskleri içinde barındırdığı için kırık yaşanmasına meyillidir. Yine yukarıda belirttiğimiz gibi kireçlenme ve kemik erimesi olan kişilerde daha kolay kırık meydana gelebilir.

Ayak ve Ayak Bileği Kırıklarının Belirtileri

  • Aniden gelişen ağrılar (Ağrı hareket etmeye çalışıldığında daha da artabilir)
  • Zonklama
  • Şişme
  • Morarma
  • Hassasiyet
  • Şekil bozukluğu
  • Ayağın üstüne basmakta zorluk çekme ve yürüyememe
  • Kırık sesi (Bazen buna benzer ses duyulsa da nedeni kırık olmayabilir)

Ayak ve Ayak Bileği Kırığı Tedavisi

Ayak ve ayak bileği kırıklarında uygulanacak tedavi yöntemi kırığın yerine ve şiddetine göre belirlenir. Özellikle kırık uçlarında bir bozulma ya da kayma durumu yoksa ameliyatsız tedavi yapılır. Bu yöntemde alçı ya da atel kullanılabilir. Eğer kırık uçlarında bozulma ve kayma söz konusuysa cerrahi tedavi gerekebilir.

Tüm Sorular

  1. blank

    Kardesiminnaxafi 1 sene once kirildi alciya alindi alciyi degistiriken eski code attiklari alciyi tekrar takinca kardsim sinirledi ve bida taktirmadi simdi kayma var yururken sisiyor ameliyat dediler olmak istemiyor Ödem olustu ve bu mideye vurdu yemekten kesildi ne yapmaliyiz

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir