romatoid-artrit-nedir-01

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Nedir?

Tıpta romatoid artrit olarak bilinen iltihaplı romatizma, çoğunlukla el ve ayaklarda görülen kronik bir rahatsızlıktır. Ancak bu hastalığa kalça, omuz ve diz gibi başka eklemlerde de rastlamak mümkündür. Romatoid artritin, bazı hastalarda farklı sorunlara yol açtığı gözlemlenmiştir. Öyle ki dikkat edilmediği takdirde kalp, cilt, akciğerler ve gözler gibi vücudun birçok bölgesinde zarara yol açmaktadır.

Biz Sizi Arayalım




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.


İltihaplı romatizmanın temelinde, bağışıklık sisteminin vücudun dokularına saldırması vardır. Özellikle eklem dokularına gerçekleşen bu saldırı sonucunda eklemlerdeki kemik ve kıkırdak dokusu yok olur. Bu durum hastanın, ağrı ve şişlik sorunları yaşamasına neden olur.

Romatoid Artrit Belirtileri

romatoid-artrit-belirtileri-01

Romatoid artritin belirtileri genellikle eklem bölgelerinde tutulumlar olarak seyreder. İleri dönemde hastalar eklemlerinde ağrı, şişme, sıcaklık, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı yaşayabilir. Özellikle günün ilk saatlerinde hareket etmek, hastalar için oldukça rahatsız edici hale gelir. Hatta eklemler gevşeyene denk günlük aktiviteleri yapmak zorlaşır. Bu belirtilerin yanı sıra; ateş, yorgunluk, iştahsızlık ve halsizlik de yaşanan şikayetlere eşlik edebilir.

Uzmanlar, bu hastalığın başlangıç sebebi olarak net bir bilgiye sahip değildir. Fakat romatoid artritin kalıtsal bir hastalık olabileceği ihtimalinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra birtakım bakteri ve virüslerin sebep olduğu enfeksiyonların, bu hastalığın riskini arttırabileceği de bilinmelidir.

Romatoid Artrit Tedavisi

romatoid-artrit-tedavisi-01

Tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara neden olabilen romatoid artrit, fizik muayene ve laboratuvar testleriyle teşhis edilir. Röntgen ve MR gibi görüntü yöntemleri de kesin teşhisin konulmasında önemli adımlardır. Hastalığın tedavisi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Örneğin; fazla kilolardan kurtulmak, sigarayı bırakmak ve hareketli bir yaşantıya geçmek, doktorlar tarafından önerilen adımlardır.

romatoid-artrit-belirtileri-02

İlaç tedavileri, hastanın yaşadığı şikayetleri azaltmaya ve hastalığı kontrol altına almaya yöneliktir. Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte tedaviler, eklemlerdeki hasarı engellemeyi ve hastanın konforunu arttırmayı amaçlar. Bu süreçte kortizon tedavisi tercih edilen bir yöntemdir. Mevcut tedavilerden beklenilen yanıt alınmadığında ise biyolojik tedavi çeşitleri kullanılabilir. Cerrahi müdahale, şiddetli ağrı ve hareket bozukluğu yaşayan hastalar için uygulanılır. Total eklem protezi ile hastalar, eklem ağrılarından kurtulur.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir