kireclenme-nedir-01

Kireçlenme (Osteoartrit) Nedir?

Tıpta osteoartrit olarak bilinen kireçlenme, nedeni tam olarak bilinmeyen ancak sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kireçlenme nedir, diye düşünüyorsanız bu hastalığı açıklamanın en kısa yolu eklem kıkırdağının deforme olmasıdır.

Eklem kıkırdağının çeşitli sebeplerle yıpranmasıyla ortaya çıkan bu rahatsızlık hastaların yaşam kalitelerini düşürür. Nitekim oynar eklemler, eklem kıkırdağı sayesinde kaygan ve pürüzsüzdür. Bu bölgede oluşan rahatsızlık, sürtünmeyle beraber aşınmalara ve yırtılmalara sebep olur. Hastalar kemiklerinde meydana gelen bu hastalığı şiddetli ağrı ile yaşar. Gıcırtı sesi ve sürtünme hissi gibi durumlar da hastaların şikayetleri arasındadır.

Ameliyatsız Kireçlenme Tedavisi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz!

Kişilerin günlük rutinlerine ve genetik özelliklerine bağlı olarak kireçlenmenin daha az veya fazla görülme ihtimali vardır. Hastalığın ilerlediği durumlarda farklı sorunlar yaratabileceği ise göz ardı edilmemelidir. Zira kireçlenme sonucunda tetiklenebilecek birçok rahatsızlık mevcuttur. Bu rahatsızlıklar, mevcut evrelerine göre ameliyatla veya ameliyatsız kireçlenme tedavisi ile iyileştirilebilir. Ancak belirtileri dikkate almayıp tedavisini geciktiren hastalar çoğunlukla ameliyat sayesinde sağlıklarına kavuşturulabilmektedir. Bu nedenle kireçlenme belirtileri yaşayan hastaların uzman bir doktora muayene olması önerilir.

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

Kireçlenme Belirtileri Nelerdir

Eklem kıkırdağında yaşanan yıpranma zamanla çatlak ve yırtıklar oluşturur. Böylece birbirine sürtünmemesi gereken eklemler birbirlerine yaklaşır. Bu durumda kemikler birbirlerine sürtünür ve eklemlerin hareket kabiliyeti kısıtlanır. Hastalar, kireçlenmenin belirtilerini ağrı, sürtünme hissi ve gıcırtı sesi olarak tanımlar.  Eklem bölgesi ve çevresinde güçsüzlük ve hassasiyete rastlanılır. Bu noktada hastalar, belirtilerini göz önünde bulundurarak kireçlenme nedir, diye sorgulayabilir.

Kireçlenme her yaşta görülür ancak en fazla 40 yaşın sonrasında kendisini gösterir. Dizlerinde kireçlenme yaşayan hastalar denge sorunu hissedebilir. Eklemlerde kilitlenme ve hissizlik, kireçlenmenin belirtileri arasındadır. Belirtiler en fazla gece saatlerinde yoğunlaşır. Günün yorgunluğuyla beraber eklemlerde rahatsızlık verecek düzeyde ağrı başlar. Sabahları ise kireçlenme yaşanan eklemlerde tutukluk gözlemlenir. Hareket etmede güçlük çekilir ve bu his ortalama yarım saatin ardından yavaşça azalır.

Dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde hastalığın belirtileri artar. Eklemlerde şişlik ve sertlik görülme ihtimali yüksektir. Bel kireçlenmesi, kalça kireçlenmesi ve diz kireçlenmesi gibi vücudun birçok bölgesinde baş gösterebilir. El parmaklarında kireçlenme de oldukça sık rastlanan bir osteoartrit türüdür.

Ancak ağrı kesiciler gibi günü kurtaracak çözümler ile tedaviyi geciktirenler, kireçlenmenin kalıcı haline gelmesine zemin oluşturur. Kalıcılaşan kireçlenme vakalarında ağrıların şiddeti artar. Kimi durumlarda ağrı kesiciler, mevcut ağrıyı dindirmeye yetmez. Hastalar, günlük aktivitelerini gerçekleştirememeye başlar. Bu durum hareketsizliği tetikler ve kireçlenmenin ilerlemesi için daha büyük bir etki yaratır.

Vücutlarındaki ağrı ve şişlik benzeri kireçlenme belirtilerini fark eden hastalar, yaşadıkları rahatsızlık hakkında daha detaylı bilgi almak isteyebilir. Bu nedenle omuz kireçlenmesi, bel kireçlenmesi veya boyun kireçlenmesi nedir gibi sorular akıllara gelir.

Ameliyatsız Kireçlenme Tedavisi hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz!

Belirtileri fark etmek teşhisi koymak için tek başına yeterli değildir. Kireçlenme teşhisinin kesin tanısı için doktora gidilmeli ve gerekli testler yapılmalıdır. Oldukça hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilen testler sonucunda sizin için uygun tedavi yöntemi doktorunuz tarafından belirlenir. İşlemin ameliyatlı veya ameliyatsız kireçlenme tedavisi olacağı sizin hangi evrede doktora başvurduğunuza göre değişiklik gösterir.

Kireçlenme Tedavileri

Kireçlenme Tedavileri

Kireçlenme nedir, diye düşünerek osteoartritin belirtilerini dikkate alan ve erkenden doktora başvuran hastalar oldukça etkili ameliyatsız yöntemler ile tedavi olabilir.

Bu tedaviler;

  • Proloterapi Tedavisi
  • Prp Tedavisi
  • Kök Hücre Tedavisi
  • Eklem içi enjeksiyonlar
  • Fizik tedavi
  • Ozon Tedavisi
  • Gıda Takviyeleri

Ameliyatsız Kireçlenme tedavileri, hastanın yaşam konforunu arttırmaya yöneliktir. Ağrıların ve hareket kısıtlamalarının ortadan kalkmasını hedefleyen bu tedaviler, hastadan hastaya farklılık gösterir. Kireçlenmenin yaşandığını bölge, evresi ve hastanın günlük rutini, tedavinin türüne etki eder.

Erken teşhis edilen kireçlenmelerde genellikle ağrı kesici krem, ilaç ve losyonlar önerilir. Ancak bunlar yalnızca belirtileri azaltmak için kullanılır. Kireçlenmenin ilerleyişini durdurmak için fizik tedavi oldukça önemli bir yöntemdir. Nitekim kasların yeniden güçlendirilmesi ve kaybedilen esnekliğin kazanılması için fizik tedavi uygulanmalıdır. Bu tedavinin yanında eklemlerin hareketlerini azaltan çeşitli eklem koruma aksesuarları da kullanılır. Fazla kilo, kireçlenmenin en belirgin sebepleri arasındadır. Doktorlar, kireçlenme yaşayan hastaların öncelikle kilolarını kontrol altına almasını sağlar.

Söz konusu tedavilerin kireçlenmenin ilerleyişini azaltamadığı durumlarda eklem içine enjeksiyon uygulanabilir. Ancak bu işlemin de yanıtsız kalması, cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu gösterir. Bu noktada kapalı ve açık ameliyat seçenekleri bulunur. Çok ilerlemiş kireçlenme vakalarında eklem protezi veya eklem dondurma gibi açık ameliyat çözümleri tercih edilir. Hastalar, tedavilerinin ardından eklemlerinde rahatlama ve gevşeme hisseder.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir