El Parmaklarında Kireçlenme

El Parmaklarında Kireçlenme

Artroz veya halk arasında bilinen şekliyle kireçlenme, özellikle ileri yaşlardaki hastalarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Ancak yine de bu hastalığın ne sebeple oluştuğu birçok kişi tarafından bilinmemektedir. El parmaklarında kireçlenme, yaşlıların mutlaka dikkat etmesi gereken bir hastalıktır.

Biz Sizi Arayalım




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.


Eklem yüzeyini kaplayan kıkırdaklar, eklemlerin kayganlaşmasını ve kolay hareket etmesini sağlar. Eklem sıvısı da kayganlığın oluşması ile kıkırdağın beslenmesinden sorumludur. Eklemlerde yer alan kıkırdakların kaybolması durumunda ise hareket mekanizması bozulur. Bu durum hastanın hayatında ağrı ve şişlik olarak belirti gösterir. Kıkırdakların kendilerini onarma yeteneği oldukça düşük olduğu için belirtiler dikkate alınmalıdır.

El parmaklarında Kireçlenme Belirtileri

El Parmaklarında Kireçlenme Belirtileri

Hastalığın belirtileri, ağrı ve eklem hareketinde zorlanma olarak karşılaşılır. Ellerini uzun süre aktif olarak kullanan hastaların, ağrı yaşaması kaçınılmaz olur. Eklem çevresinde genişleme ve eklemlerin üzerinde zaman zaman ufak kistler de görülür. Bu kistler zaman içerisinde sert bir yapıya kavuşur ve eklemde bozulma sorunları oluşturur. Şişlikler süreç içerisinde gözle görülür şekilde azalsa dahi eklemlerde ağrı ve hareket kısıtlaması yaşanmaya devam edilir.

Kıkırdakların kaybolması, kasların ve bağların güçsüzleşmesi kireçlenme riskini arttırır.  El parmaklarında kireçlenme en fazla 65 yaş üzerinde görülür. Öyle ki 65 yaş üzerinde kireçlenme görülme oranı %80’dir. Fazla kilo, az egzersiz, geçmişte meydana gelmiş yaralanma ve genetik yatkınlık da kireçlenmenin sebepleri arasındadır.

El parmaklarında Kireçlenme Tedavisi

el-parmaklarinda-kireclenme-tedavisi-01

Parmaklarda kireçlenme yaşandığından şüphelenildiği takdirde, hastalık ilerlemeden tedavi edilmesi gerekir. Zira tedavisi uzun süre ertelenmiş vakalarda süreç çok daha ağrılı geçer.

Hastalığın tedavisi, cerrahi dışı ve cerrahi şekilde ikiye ayrılır. Cerrahi dışı yöntemde eklemlere fazla yüklenmekten kaçınılır. Atel kullanmak bunun için pratik ve etkili bir çözümdür. Eğer ağrılı bölgede şişlik veya kızarıklık mevcutsa romatizmal ilaçlar uygulanılır. Eğer yalnızca ağrı mevcutsa ağrı kesici ilaçlar ile hastanın rahat etmesi sağlanır. Bu süreçte takviye gıdalar doktor tarafından hastaya önerilebilir. Ancak tedavide geç kalınmış ve artık eklemlerde bozulmalar görünüyorsa mutlaka cerrahi operasyon gerekir. Ameliyatın ardından hastalar birkaç hafta boyunca atel kullanmaya devam etmelidir. Eklemlerin güçlenmesi ve hareket kısıtlamasının giderilmesi için fizik tedavi uygulanmalıdır.

 

Tüm Sorular

  1. blank

    Hocam iyi günler tendom kesi oldu elimde ameliyat oldum fakat fizik tedaviye 5 hafta başladım ve el eklemlemlerinde kiraçlenme oluştu ameliyatın 8 iç haftası fakat haladaha kısıtlanma var elimde ve fizik tedavi süreçinde aşırı bi açı çekiyorum bunun için farklı bi tedavi öneriz varmıdır

    • blank
      Doç. Dr. Aydın Arslan
      Kasım 25, 2022 Cevapla

      Merhabalar, ben doktor bey’in asistanı Gül.
      Öncelikle geçmiş olsun. Bu tür durumlarda doktorumuz sizi görüp, şikayetlerinizi değerlendiriyor. Sizlere en uygun bir fayda sağlayacak tedavi planı oluşturuluyor. Randevu almak veya daha detaylı bilgi almak için, 0539 201 67 99 no lu numaradan bize ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı günler dileriz.

  2. blank

    Sol ve sağ elimde kireçlenme varmış emar sonucu bu tanı kondu crohn hastasıyım bu yüzden ilaçta vermediler el cerrahisi ile görüştüm ameliyat için yaş erken ve ameliyat sonrası ellerde güç kaybı olur öneriyorum dedi 53 yasındayım atel kullanmamı önerdi siz ne düşünürsünüz bu konuda

  3. blank
    berna türk
    Ağustos 24, 2023 Cevapla

    merhaba 44 yaşında bir kadınım, şeker rahatsızlığım dışında başka hastalığım yok. 78 yaşındaki annemde son 5 yıldır başlayan özellikle işaret parmağındaki eklem deformosyonu bende işaret orta ve yüzük parmaklarımda 1 yıl içinde başladı, ne yapmam gerek bu konuda , ağrım pek yok ama görsel olarak beni rahatsız ediyor.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir