Kireçlenme, özellikle yaşlılarda görülen ancak başka sebeplerle de ortaya çıkabilen oldukça yaygın bir hastalıktır. Boyun kireçlenmesi ise bu hastalığın çeşitleri arasındadır. Tıpta servikal spondiloz olarak adlandırılan boyunda kireçlenme, boyun omurgasında yer alan yapıların yıpranması ve özelliklerini kaybetmesidir. Boyunda bulunan 7 adet omur kemiğini bir arada tutan eklem, eklem bağları ve disklerin çeşitli nedenlerle yıpranması, boyunda kireçlenmeye yol açar. Bu yıpranma süreci öncelikle disklerde başlar. Disklerdeki sıvının azalması ve çökmesi kireçlenmeyi tetikler.
Boyun Kireçlenmesi Belirtileri
Boyun ağrısı, boyun kireçlenmesinin ilk belirtisi olarak karşımıza çıkar. Boynunu hareket ettirmekte güçlük çeken hastalarda, bu hastalığın olma riski fazladır. Kireçlenmenin derecesine göre boyun ağrısı kola veya sırta yayılabilir. Ağrılar hareket ettikçe artar, dinlenme ile azalır. Ancak sabahları ağrının en şiddetli hissedildiği zamandır. Omuzda gerginlik ve sertlik hissetmek mümkündür. Bazı hastalarda boyundan kola, hatta parmaklara uzanan ağrılar görülebilir. Başa uzanan ağrılar da rastlanılan bir durumdur. Kulak çınlaması, denge bozukluğu, ellerde uyuşma ve karıncalanma da bu hastalığın belirtileri arasındadır.
Boyun kireçlenmesinin belirtileri çoğu zaman boyun fıtığı ile karıştırılmaktadır. Bu nedenle hastalar mutlaka uzman bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Zira hastalığın ilerlediği durumlarda ağrıların şiddeti artmakta, hastanın yaşam kalitesini ciddi oranda düşmektedir. Bu hastalıktan kaçınmanın en iyi yolu düzenli boyun egzersizi yapmaktır. İdeal kiloda olmak, yatış şekline ve vücuda uygun yastık kullanmak, ani boyun hareketleri yapmamak ve boynun sabit kaldığı işleri yaparken sık mola vermek de boyun kireçlenmesini önleyen yöntemlerdir.
Boyun Kireçlenmesi Tedavisi
Öncelikle, hastalığın tedavisi için hastanın şikayetleri dinlenir. Ardından uygulanan MR ve röntgen, tanının konulması açısından gereklidir. Tedavi sürecinin planlanmasında, hastalığın geldiği noktaya dikkat edilir. Örneğin, henüz ilk aşamalarda olan boyun kireçlenmelerinde, hastanın ağrılarını gidermeye yönelik tedaviler ön plana çıkar. Bu noktada, ağrı kesiciler ve boyun egzersizleri tedavide önemli bir yer tutar. Doktor tarafından gerekli görülürse, fizik tedavi ve eklem içi enjeksiyon da tercih edilebilir.
Hastalar, belirtileri göz ardı ederek uzun bir zaman boyunca tedavi almamışsa kireçlenme ilerler. Boyun kireçlenmesinin, omurilik ve sinirlere etki ettiği durumlarda cerrahi tedavi gerekir. Bu sayede omurilik ve çevresinde yer alan sinirlerin sıkışma, hareket kısıtlılığı ve fonksiyonlarını gerçekleştirememe problemleri giderilir.
Tüm Sorular
Başımda uyuşmalar oluyor sanki bir iğne yapılmış uyuşturulmuş gibi dengemi zor tutuyorum
Sami bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep nöroloji bölümüne başvuru yapabilirsiniz efendim dilerseniz daha sağlıklı olacaktır.
Merhaba. Size teshis kondumu?
Boyundaki sertleşmeler baş dönmesi yaparmı boyunda çatırdama seslerivarsağa sola döndürünce
Nurten hanım Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bunun için burdan bişey söylemek çok sağlıklı olamayacaktır.Dilerseniz kliniğimze gelerek doktorumuz tarafından ayrıntılı bir şekilde muayene edildikten sonra bir sonuca varabiliriz bu şekilde ilerlemek en doğrusu olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Boyunusağ sol çevirince cıtrdama sesi var baş dönmesi var yatıp kalkınca
Nurten hanım Merhaba öncelikle ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bir muayene olmanız gerekmektedir.Dilerseniz kliniğimize gelerek doktorumuz tarafından ayrıntılı bir şekilde muayene edilirsiniz tam olarqak bazı tetkikler istenebilir ona göre hareket etmemiz daha sağlıklı olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba
Ben Gülçin. 56 yaşındayım
Boynum ağırıyor sağa sola çevirince çıtırtı sesleri duyuluyor, hangi doktora gitmeliyim?
Teşekkürler
Merhaba Gülçin hanım ortopedi bölümüne gidebilirsiniz.
87 yaşındaki annemin boyun kireçlenmesi var, ameliyat olmaz dediler, kalp pili var, fizik tedavi olmaz dediler. Jetleri de pek etkili değil, annemizin sürekli baş ağrısı olduğunu için üzülüyoruz ne yapalım acaba
Sema hanım Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep yaşı gereğinden bazı riskli faktörler ele alınabilir tabiki ama mutlaka tekrardan bir doktor muayenesinden geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.Kliniğimizde uyguladığımız bir çok tedavi yöntemleri var ama dediğim gibi doktorumuzun muayene edip tedavi protokolü oluşturması gerekir.Dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz iyi günler dilerim.
Masaj yapın kantaron yağıyla ve boyun egzersizleri sıcak tutun boynu hep yada boyunluk takın soğuk sıcak boyna etki etmesin terine