Bel Kireçlenmesi Nedir?

Bel Kireçlenmesi Nedir?

Omurganın birbirine kenetlenmesini sağlayan eklemler, zamanla güçsüzleşir. Travmalar, eklemlerin zayıflamasına neden olan etkenler arasındadır. Yaşanan bu durum kireçlenmeyi tetikler ve hastalar ağrı yaşamaya başlar. En sık görülen rahatsızlıklardan bel kireçlenmesi, milyonlarca insanın yaşadığı bir eklem hastalığıdır.

Biz Sizi Arayalım




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.


Bu rahatsızlık, yaşlılarda çok daha fazla görülür. Hastaların belirtileri dikkate alarak uzman bir hekime muayene olması oldukça önemlidir. Ancak bel kireçlenmesi yaşadığını düşünen kişiler kesinlikle endişe etmemelidir. Zira bu hastalığın erken dönem tedavisi oldukça kolaydır.

Belde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?

belde-kireclenme-belirtileri-nelerdir-01

Bel bölgesinde ağrı ve sertlik, bel kireçlenmesinin en yaygın belirtileridir. Bu belirtiler uzun süre dikkate alınmadığında şişliklerle karşılaşılabilir. Merdiven inip, çıkma, eğilme ve ayağa kalkma gibi hareketlerde zorlanan kişilerde bel kireçlenmesinden şüphelenilir.

Hastalar genellikle hareket ettiklerinde eklemlerinden çıtırtı sesi geldiğini söyler. Eklemlerin sertliği hareket ettikçe azalır ancak bu sefer de ağrıların şiddeti artar. Şişlikler yalnızca eklem çevresinde değil, el ve ayak parmaklarında da görülebilir. Yine benzer şekilde ağrı ve hassasiyet kişinin parmaklarında da yaşanabilir. Kasıklarda ve uyluk bölgelerinde yaşanan ağrılar, bel kireçlenmesinin belirtileri arasındadır. Hareket kısıt şikayetine sahip bireyler, geç kalmadan tedavi olmalıdır.

Belde Kireçlenmesi Tedavisi

belde-kireclenme-tedavisi-01

Özellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlık, romatizmal hastalıklar ve tiroid rahatsızlıkları sebebiyle tetiklenebilmektedir. Az hareket etmek, hatalı spor faaliyetleri yapmak, fazla kilo, yaşlılık ve kalıtsal sebeplerle ortaya çıkan bel kireçlenmesinin tedavisini merak ediyor olabilirsiniz.

Tedavinin öncesinde hareket kısıtlılığı ve şişlik gibi nedenlerle doktora uzmanına başvuran hastalar muayene edilir. Ardından röntgen filmi sayesinde hastalığın kesin tanısı sağlanır. Bazı durumlarda kan tahlili, MR ve BT’ye başvurulur. Hastalığın tedavisi genel itibariyle kişilerin şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Bu amaçla, eklem hareketliliğini arttırmak için fizik tedavi önerilir.

Bel kaslarını gevşeten ve ağrıların giderilmesini sağlayan belde kireçlenme egzersizleri oldukça faydalıdır. Sıcak veya soğuk kompresler, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar da hastaların günlük yaşantılarında rahat edebilmeleri için uygulanan tedavilerdir. Hastalığın ilerlemiş olduğu vakalarda ise enjeksiyon tedavilerine başvurulur. Fakat bu tedavinin de etkili olmadığı durumlarda çözüm ameliyattır.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir