Omurganın birbirine kenetlenmesini sağlayan eklemler, zamanla güçsüzleşir. Travmalar, eklemlerin zayıflamasına neden olan etkenler arasındadır. Yaşanan bu durum kireçlenmeyi tetikler ve hastalar bel ağrısı yaşamaya başlar. En sık görülen rahatsızlıklardan bel kireçlenmesi, binlerce insanın yaşadığı bir eklem hastalığıdır.
Doktora Sor
Bu rahatsızlık, yaşlılarda çok daha fazla görülür. Hastaların belirtileri dikkate alarak uzman bir hekime muayene olması oldukça önemlidir. Ancak bel kireçlenmesi yaşadığını düşünen kişiler kesinlikle endişe etmemelidir. Zira bu hastalığın erken dönem tedavisi oldukça kolaydır.
Belde Kireçlenme Belirtileri Nelerdir?
Bel bölgesinde ağrı ve sertlik, bel kireçlenmesinin en yaygın belirtileridir. Bu belirtiler uzun süre dikkate alınmadığında şişliklerle karşılaşılabilir. Merdiven inip, çıkma, eğilme ve ayağa kalkma gibi hareketlerde zorlanan kişilerde bel kireçlenmesinden şüphelenilir.
Hastalar genellikle hareket ettiklerinde eklemlerinden çıtırtı sesi geldiğini söyler. Eklemlerin sertliği hareket ettikçe azalır ancak bu sefer de ağrıların şiddeti artar. Şişlikler yalnızca eklem çevresinde değil, el ve ayak parmaklarında da görülebilir. Yine benzer şekilde ağrı ve hassasiyet kişinin parmaklarında da yaşanabilir. Kasıklarda ve uyluk bölgelerinde yaşanan ağrılar, bel kireçlenmesinin belirtileri arasındadır. Hareket kısıt şikayetine sahip bireyler, geç kalmadan tedavi olmalıdır.
Belde Kireçlenme Tedavisi
Özellikle kadınlarda görülen bu rahatsızlık, romatizmal hastalıklar ve tiroid rahatsızlıkları sebebiyle tetiklenebilmektedir. Az hareket etmek, hatalı spor faaliyetleri yapmak, fazla kilo, yaşlılık ve kalıtsal sebeplerle ortaya çıkan bel kireçlenmesinin tedavisini merak ediyor olabilirsiniz.
Tedavinin öncesinde hareket kısıtlılığı ve şişlik gibi nedenlerle doktora uzmanına başvuran hastalar muayene edilir. Ardından röntgen filmi sayesinde hastalığın kesin tanısı sağlanır. Bazı durumlarda kan tahlili, MR ve BT’ye başvurulur. Hastalığın tedavisi genel itibariyle kişilerin şikayetlerini azaltmaya yöneliktir. Bu amaçla, eklem hareketliliğini arttırmak için fizik tedavi önerilir.
Bel kaslarını gevşeten ve bel ağrılarının giderilmesini sağlayan belde kireçlenme egzersizleri oldukça faydalıdır. Sıcak veya soğuk kompresler, ağrı kesiciler ve kas gevşetici ilaçlar da hastaların günlük yaşantılarında rahat edebilmeleri için uygulanan tedavilerdir. Hastalığın ilerlemiş olduğu vakalarda ise enjeksiyon tedavilerine başvurulur. Fakat bu tedavinin de etkili olmadığı durumlarda çözüm ameliyattır.
Bel Ağrısı Kireçlenme Belirtisi Olabilir mi?
Bel kireçlenmesinin belirtileri şunlar olabilir:
- Belde ağrı ve sertlik: Bel kireçlenmesinin en tipik belirtisi eklemlerde ağrı ve sertliktir. Bu ağrılar, belden tek veya iki taraflı olarak kalçaya, uyluğa, kasıklara ve bacağa doğru yayılabilir. Ayrıca karın ve/veya leğen kemiğine de yansıyabilir.
- Ağrıların artması: Bel kireçlenmesine bağlı gelişen ağrılar genellikle sabahları, uzun süre hareketsiz kaldıktan sonra, yoğun egzersiz sonrası, ayakta durmakla ve omurgayı geriye doğru döndürürken veya bükerken artar. Örneğin, uzun süreli oturmalar (örneğin araba kullanmak veya otobüs yolculukları) ağrının artmasına neden olabilir.
Eğer bel ağrısı veya belinizden bacağınıza doğru yayılan ağrılardan şikayetçiyseniz, bir sağlık profesyonunu ziyaret etmenizi öneririm. Bel kireçlenmesi teşhisi ve tedavisi için bir doktorun size en uygun yönlendirmeyi yapabileceğini unutmayın.
Tüm Sorular
Ben belimden kirecleme var diye ameliyat oldum 5 ay iyiydim tekrar agrilarim geriye geldi fazlasiyla dayanilcak gibi degil otenazi yapiliyo olsa otenazi isticem oleyomde bu acilari yasamiyayim birdaha diye
Belimin alt tarafı bazen çok ağrıyor
Napacagimi bilmiyorum emr çektim fizik tedavisi gördüm ama kısa bir sureligine devam ettim ama oturarak çalışıyorum ve sıkıntı yaşıyorum bunun geçmesi için ne yapmam lazım
Büyük tuvalete sıkışınca can alıcı bir bel ağrısı yapıyor hangi bölüme gittiysem sebebini bulamadım
Merhaba hocam belim fitik var once ameliyat dendi ama secek. Leri denemk istedim suan fizik gidiyorum 9cu gunde daha artan agrilarim iki bacagimda basladi eli.de karincalanma olustu geveler agrisi uyaniyorum bacagimda baldirimda cekmeke gibi kramlar oluyor bu durumda fizik yarim birakmak istemiyorum tedavi anlaminda akunpuntu veya suluk hacamat gibi islemde gecmek istiyorum dogru nedir beni tam olarak yonledirirmisiniz iyi gunler
Merhaba benim benim belimde kal calarimda ağrı oluyor yatakda genelikle oluyor kalkınca ağrı azalıy
Eşimde bel fıtığı ve kalca kireslenmesi var hangi tedavi gerekir ve muayene ücreti ne kadar sgk li
05.07.2022 de bel fıtığı ve kanal daralmasına bağlı Ameliyat oldum 6 vida uygulandı lakin Ameliyat bölgesi ve çevresi dahil ayaklarıma kadar her iki bacaklarım dahil uyuşma karıncalanma sertlik hareket kısıtlığı vs..çok ağrılarım var Hocam öneriniz nedir
S.a ıyi günler annem için arıyorum 81 yaşında bel fıtığı var ve hareketleri bundan dolayı zayıfladı bel fıtığı ameliyatı hiç olmadı çözüm olabilirmi
Merhaba Şaban bey öncelikle çok geçmiş olsun dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlere ulaşarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz .