Tekrarlayan Omuz Çıkığı

Çoğunlukla genç yaşta geçirilen omuz çıkından sonra sık sık ve kolayca omzun çıkması durumuna tekrarlayan omuz çıkığı denir. Omuz ilk çıktığında ön taraftaki kapsül yırtılıp kemikten ayrılır. Bu yüzden daha sonra çıkık kolayca tekrarlayabilir. İlk çıkıktan sonra tedavi yapılır ve ağrı geçer. Ancak ilerleyen zamanlarda bir yere uzanırken, ceket giyerken, bir şey fırlatırken omuz çıkabilir. İlginç gelebilir ama uyurken dahi omzu tekrar çıkan hastalar vardır. Yineleyen omuz çıkığı ile birlikte humerusun yuvarlak başında çökme kırığı oluşabilir. Bu çökme kırığına Hill Sachs lezyonu denir. Tekrar tekrar çıkık olunca bu Hill Sachs lezyonu gitgide büyür. Sürekli çıkan omuz hastanın günlük hayatında sıkıntılara yol açar. Güvensizlik hissi oluşur. Sanki omuz yine çıkacakmış gibi hep sakınmak ve temkinli davranmak zorunda kalır.

Tekrarlayan Omuz Çıkması Tanısı, ortopedi hekiminin muayenesi ile başlar. Kesin teşhis için röntgen ya da MRG’ye başvurmak gerekebilir.

DOKTORA SOR!




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

Tekrarlayan Omuz Çıkığının Tedavisi, Ameliyatı

Omuz sürekli çıkıyorsa bunun tedavisi cerrahi yolla yapılmalıdır. Cerrahide artroskopik yöntem kullanılır. Kapalı ameliyat yöntemi olan omuz artroskopisi ile yaklaşık 0,5 cm’lik deliklerden kamera ve yardımcı tedavi araçlarıyla girilerek kemikten ayrılan kapsül tekrar yerine dikilir. Bu işlem için küçük vidalar kullanılır. Açık ameliyattaki gibi büyük kesiler açılmadığı için ameliyat sonrası süreçte ağrı çok az yaşanır ve iyileşme daha erken olur. Normal omuz hareketlerine yaklaş 2 ay içinde dönülür. Ameliyattan sonra ortalama 4 hafta kadar kol askısı kullanmak gerekir. Yine 1 ay boyunca hekimin verdiği egzersizleri düzenli olarak yapmak gerekir. İyileşme sürecinin olumlu ve hızlı ilerlemesi için egzersizleri aksatmamak çok önemlidir. Zorlayıcı aktivitelere dönmek için birkaç ay beklemek gerekebilir. Omuz artroskopisi hakkında daha fazla bilgi için omuz artroskopisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Tekrarlayan Omuz Çıkığında Artroskopik Cerrahinin Avantajları

  • Ek sorunlar da görülerek aynı anda tedavi edilebilir.
  • Ameliyat sonrası ağrı daha az görülür.
  • İyileşme hız çok daha yüksektir.
  • Ameliyat esnasında konfor ve güvenlik sağlar.
  • Çevirme hareketlerinde kısıtlanma riski azdır.
  • Ameliyat süresi daha kısadır.
  • Komplikasyon riski daha azdır.
  • Yara izi daha estetiktir.

Komplikasyonlar

Artroskopiye özel komplikasyon olarak sadece kemik eksikliğine bağlı çıkıkların tedavi edilememesini sayabiliriz. Bunun dışındaki komplikasyon riskleri açık ameliyata ya da kapalı ameliyata (artroskopiye) özel değildir. Hatta “artroskopinin avantajları” başlığında belirttiğimiz gibi kapalı ameliyatta birçok komplikasyon riski en aza indirilir. Tekrarlayan omuz çıkığı ameliyatından sonra en sık rastlanılan komplikasyon, çıkığın tekrarlamasıdır. Bu yüzde 10’un altında görülen bir risktir.

Tüm Sorular

  1. blank
    Ahmet yalçın
    Haziran 14, 2022 Cevapla

    Merhabalar. Yaklaşık 2 sene önce düşmemden dolayı sağ omzum çıkmıştır. Daha sonra 6-7 kez çıkma tekrarlanmıştır.sağ omzumun emar sonucunda bağlarda kopupluk olmadığıda tespit edilmiştir. Askeri personel olduğum için el bomba atmamda çok büyük sıkıntı yaşıyorum. Ayrıca günlük aktivitelerde beni etkiliyor, engelliyor.sorum şu olacaktır; ameliyat sonra iyi bir fizik tedavi , iyi bir çalışma ve gerekli sürelerden sonra askeri faaliyetleri icra etmemde sakınca olacakmıdır? Özellikle bomba atmamda sorun olacakmıdır yoksa omuz çıkıklığı sorunum ortadan kalkacakmıdır?şimdiden teşekkür ederim

  2. blank

    Bir hafta önce tekrarlayan omuz çıkığı sebebiyle kapalı ameliyat geçirdim. Dün dikişler alındı ve bugn askıyı çıkardım ve kolumu niraz kullandım. Birden hiç ameliyat olmamış gibi ağrı sızı gitti hareket kısıtlamaları kalktı normal bi durummu.

    • blank

      Mert bey Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep dilerseniz bir ameliyat doktorunuza gözükürseniz daha iyi olacaktır.

  3. blank

    İyi günler yaklaşık 5 yıl kadar omzum düşme sonucu çıktı sürekli uyurken çıkmaya başladı ameliyat oldum ve yinede çıkmaya devam ediyor bir daha ameliyat olabilir miyim

    • blank

      Okan Bey öncelikle Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep böyle bir şikayet durumunuzda buradan konuşmak çok sağlıklı olmayacaktır efendim doktorumuzun sizi bir muayene etmesi gerekir o bölgeye bakıp değerlendirmeye alması gerekiyor buradan sizlere yanlış bilgi vermek istemeyiz.Dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızla iletişime geçerek daha detaylı bir bilgi aktarımı alabilirsiniz iyi günler dilerim.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir