Omuz Artroskopisi

Artroskopi yöntemi çeyrek yüzyıldır kullanılan kapalı ameliyat tekniğidir. Büyük kesiler açmaya gerek duyulmadan yaklaşık 0,5 cm çapındaki minik deliklerden girilerek görüntüleme ve tamir işlemlerinin yapılabilmesini sağlar. Artroskop denilen küçük bir kamera ile eklemin içine girilerek yüksek çözünürlüklü monitörler yardımıyla ameliyat alanı görüntülenir. Başka bir delikten de tedavi için kullanılan küçük aletler gönderilerek tamir işlemi gerçekleştirilir. Başta diz, omuz ve ayak bileği tedavilerinde bu kapalı girişim tercih edilir.

Tekrarlayan omuz çıkığı, rotator kılıf yırtığı ve kas sıkışması gibi omuz problemlerinde omuz artroskopisi uygulanabilir. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrası süreçte yaşattığı konfor ve güvenlik sayesinde birçok avantajı içinde barındırır. Cerraha detaylı bir görüş alanı sunar, yüksek çözünürlük ve zoom özelliği sayesinde en ince detaylar dahi yakalanabilir. Büyük kesiler açılmadığı için hasta daha çabuk iyileşir, ameliyat sonrası süreci daha rahat geçirir.

DOKTORA SOR!




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

Omuz Artroskopisi Yapılışı

Omuz artroskopisi genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılabilir. Genellikle iki ameliyat pozisyonu vardır ve hangi pozisyonun tercih edileceği tamamen cerrahın alışkanlığıyla alakalıdır. Bir pozisyonun diğerine göre avantajı ya da dezavantajı yoktur. Yapılacak tedaviye göre omuz bölgesinde giriş noktaları belirlenir. Önce kamera için 0,5 cm’lik delik açılır. Kameraya bağlanan monitörden eklem içi ayrıntılı bir şekilde incelenir. Daha sonra omzun diğer noktasından bu kez tedavi için gerekli olan araçlar sokulur. Monitörden izlenerek gerekli tedavi işlemi gerçekleştirilir. Ameliyat süresi yapılan işleme göre değişmekle birlikte ortalama 1 saattir.

Omuz Artroskopisi Avantajları

Kapalı bir ameliyat yöntemi olan omuz artroskopisinin açık ameliyatlara göre bariz avantajları vardır. Hasta için en güzeli ameliyat sonrası iyileşme sürecinin hızlı ve rahat geçmesidir. Hızlı ve konforlu sürecin nedeni büyük kesi açılmamasıdır. Öte yandan kamera ile detaylı görüntüleme imkanı sunması da diğer yöntemlerden farklı olmasını sağlar.

Omuz artroskopisinin avantajlarını ve faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Detaylı görüntüleme imkanı
  • Ameliyat sırasında cerraha sağladığı konfor
  • Ameliyat sırasında sağlanan güvenlik
  • Az komplikasyon riski
  • Hızlı iyileşme süreci
  • Daha ağrısız ameliyat sonrası süreç
  • Estetik yara izi

Omuz Artroskopisi Sonrası

  • Genellikle aynı gün, bazen de ertesi gün hasta taburcu edilir. Diğer ameliyatlarda olduğu gibi hastanede kalmayı gerektirecek bir durum pek yoktur.
  • Çok hafif ağrı olabilir. Bu ağrılar da basit ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol altına alınabilir.
  • Kol gövde bandajı yapılır.
  • İyileşme süreci çok hızlıdır ancak 1 hafta kadar dinlenilmesi faydalı olacaktır.
  • İki günde bir yara pansumanı yapılır. Doktorunuz konu hakkında bilgilendirme yapacaktır.
  • 15 gün sonra kontrole gelinerek dikişler alınır.
  • Banyo yapılmasına dikişler alındıktan sonra izin verilir.
  • İyileşmenin hızlanması için doktorun verdiği egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır.

Omuz Artroskopisi İle Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

Ortopedide en çok uygulanan cerrahi yöntemlerden biri omuz artroskopisidir. Bunun nedeni omzun sık sakatlanabilmesi ve artroskopinin kullanım alanının geniş olmasıdır. En çok tekrarlayan omuz çıkıklarında ve rotator kılıf yırtıklarında kullanılan omuz artroskopisi kas sıkışmalarında, bazı romatizmal hastalıklarda, omuz hareketlerinin kısıtlanmalarında, erken dönem kireçlenmelerde ve eklem içindeki serbest cisimlerin çıkarılmasında da tercih edilir.

Tüm Sorular

  1. blank
    Ufuk Ergen
    Kasım 3, 2023 Cevapla

    Merhaba,
    Anneme yardımcı olabilir misiniz?
    Ek te annemin MR sonucunu gönderiyorum.
    Maalesef Almanca. Türkçeye çevirmeye çalıştım. Almanya’daki görüştüğümüz doktorlar hepsi farklı bir şey diyor. Annem 74 yaşında.
    Saygılarımla
    Ufuk Ergen

    “Cuffarthropathie” olgusunun kanıtı, humerus başının belirgin yüksekliği ve orta derecede omuz ekleminde aşınma (Omarthrose) ile karakterizedir. Ayrıca, Subakromial bölgenin belirgin daralması, bir İmpingement sendromu ile iyi uyumlu bir şekilde görülmektedir. Aktive bir şekilde ilerlemiş AC eklem aşınması da gözlenmektedir. Subacromial/subdeltoidea bursada belirgin bir iltihaplanma mevcuttur. Supraspinatus tendonunun tam kopması ve yaklaşık 3 cm’lik bir geri çekilmesi (Patte’e 3) vardır. İnfraspinatus tendonunda nispeten kısmi bir kopma ve belirgin kas küçülmesi mevcuttur. Subscapularis tendonunun bağlandığı yerde (ansatztendinose), kısmi bir kopma mevcuttur. Uzun biceps tendonunun kopması totalden nispeten kısmiye kadar uzanmakta ve humerusun cerrahi boyununa kadar geri çekilmektedir. Yumuşak dokular düzgün görünmektedir. Herhangi bir ön muayene yapılmamıştır.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir