Menisküs Yırtılması

Şekil olarak “C” harfine ya da hilale benzeyen menisküsler uyluk ile kaval kemikleri arasında yer alan, sürtünmeyi azaltarak vücudun yükünü diz içerisine eşit olarak transfer etmeye yarayan kıkırdakımsı yapılardır.

Menisküs Yırtılması Nasıl Olur?

Menisküs yırtığı gençlerde ve yaşlılarda farklı şekilde gerçekleşebilir. Genç grupta en çok travma sonrası yırtılma görülürken yaşlı grupta ise eskimeye ve yıpranmaya bağlı olarak basit bir hareket sonrası menisküs yırtığı gerçekleşebilir. Yaşlılarda çok sık karşılaşılan diz kireçlenmesi ile birlikte menisküslerin üzerindeki yük artar. Zaten yapı özelliklerini kaybeden menisküs bu nedenle kolayca yırtılabilir.

Menisküs yaralanması spor yapan kişilerde çok fazla görüldüğü için “sporcu sakatlanması” olarak anılabilir. Ancak sadece spor yapan kişilerde menisküs yırtılması olmaz. Günlük hayat içinde yapılan herhangi bir ters hareket (örneğin dizin aniden döndürülmesi) menisküslere zarar verebilir. Zayıf kas yapısı olan kişilerde bu tarz sakatlanmalar daha kolay gerçekleşebilir.

Menisküs Yaralanmasının Belirtileri

Belirtiler yırtığın şekline ve büyüklüğüne göre değişse de genel olarak şu şekildedir:

  • Ağrı
  • Takılma hissi, kilitlenme
  • Şişlik
  • Sertlik
  • Kopma sesi
  • Hareket kısıtlılığı
  • Dizde güvensizlik hissi

Travma sonrasında gerçekleşen menisküs yaralanmalarında dizde aniden şişme görülebilir. Yırtık eğer “kova sapı” dediğimiz türdense kilitlenme eşlik edebilir. Ağrı, hem yaşlı grupta hem de genç grupta ortak bulgudur. Merdiven inip çıkarken ya da çömelirken ağrının şiddeti artar.

Menisküs Tedavisi

Her menisküs yırtığı ameliyat edilmez. Tedavinin şekline hastanın şikayetlerine ve MR sonuçlarına bakılarak karar verilir. Özellikle yaşlı grupta kireçlenmeye bağlı olarak gerçekleşen menisküs yırtılmalarında ameliyatsız menisküs tedavisi yöntemlerine başvurulur.Diz çevresini güçlendirici egzersizler, fizik tedavi destekleri ve gerekliyse dizlik kullanımıyla tedavi edilmeye çalışılır. Travma sonucu yaralanma söz konusu olan genç grupta eğer kırmızı zon dediğimiz kanlanan bölgelerde yırtılma meydana gelmişse bir süreliğine dize yük vermeyerek, kuvvetlendirici egzersizler yaparak ve fizik tedavi desteği alarak tedavi sağlanabilir. Kırmızı zon yırtıklarında menisküs dikilebilir. Ancak beyaz zon dediğimiz beslenmenin olmadığı bölümde yırtık oluşmuşsa o bölümün çıkartılması gerekir.

Menisküs Ameliyatı

Menisküs ameliyatı artroskopi dediğimiz kapalı yöntemle yapılır. Diz artroskopisinde 2 veya 3 küçük delikten girilerek kamera ve tedavi araçlarının yardımıyla tamir işlemi gerçekleştirilir. Yırtığın yeri ve hastanın yaşı uygunsa menisküs yırtıkları dikilebilir. Diz artroskopisi sayesinde hasta çok çabuk iyileşerek normal hayatına daha hızlı dönebilir. Menisküs ameliyatı ve sonrası hakkında daha fazla bilgi için diz artroskopisi yazımızı okuyabilirsiniz.

Tüm Sorular

  1. blank

    Merhaba
    7-8 yıl önce sol dizimden kova sapı yırtığı ameliyatı oldum ertesı gün ayağa kalktım hiç sorun yaşamadım şükür ancak geçen gün ameliyat olduğum dizimden oturup kalkarken ses gelmeye başladı henüz geçmedi gıcır gıcır ses gelıyor menisküs kendini yeniler mi aynı yerde fazla yüklenmemeye çalışıyorum o dizime 32 yaşında bayanım

    • blank

      Merhaba Özlem hanım öncelikle çok geçmiş olsun doktor beyin hemşiresi Burak ben dilerseniz bize 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan ulaşarak randevu alıp kliniğimize gelirseniz doktor beyin detaylı muayenesi ile daha detaylı bir tanı koyulabilir sağlıklı günler dilerim görüşmek dileğiyle.

  2. blank
    AYŞEGÜL YAVUZ
    Ekim 8, 2021 Cevapla

    ANNEM 80 YAŞINDA MR SONUCU YIRTILMA GÖZÜKÜYOR ÇOK AĞRISI OLUYOR

    • blank

      Merhaba Ayşegül hanım öncelikle çok geçmiş olsun ben doktor hemşiresi Burak dilerseniz MR görüntüleriniz ile kliniğimize gelip muayene olup anneniz için en doğru tedavi yolunu gerekli kontroller sonucunda seçebiliriz dilerseniz bize 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan ulaşarak randevu ve detaylı bilgi alabilirsiniz sağlıklı günler dilerim .

  3. blank
    Mahmut poyraz
    Aralık 11, 2021 Cevapla

    Slm hocam oğlumun menisküsü yırtık abaliyat fiyatı nekadar

    • blank
      Doç. Dr. Aydın Arslan
      Temmuz 7, 2022 Cevapla

      Merhabalar,

      Doc.Dr. Aydın Arslan’ın asistanı Gül ben.
      Öncelikle geçmiş olsun. Bu tür sağlık problemlerinde her zaman erken teşhis ve erken müdahale çok daha fayda sağlayabilir, sonra ki dönemlerde herhangi bir müdahale edilmezse durumu farklı noktaya getirebilir. Doktorumuz sizi görüp, şikayetlerinizi değerlendiriyor ve fiziki muayeneniz oluyor. Size en uygun, fayda sağlayacak tedavi planı oluşturuluyor. Sonrasında muhasebemiz tedavi planınıza göre fiyat bilgisi veriyor sizlere.
      Randevu almak veya daha detaylı bilgi almak için, 0539 201 67 99 no lu numaradan bize ulaşabilirsiniz.
      Görüşmek dileğiyle, Sağlıklı günler dileriz.

  4. blank
    Mehmet elverdi
    Haziran 30, 2022 Cevapla

    Ben 6 Haziran’da kaygan zeminde düşerek dar bir alana sıkışarak kireclenmis bacağım zorla geriye doğru büküldü bükülme sonrası dizim çok şişti acilen hastaneye gittiğimde röntgen çekildi tomografi çekildi kırık çıkık gibi bir durum yok MR çekilmesi istendi MR çekildim raporda kemik iliği ödemi ve kovasapi yırtığı ve eklemde kireç lenmeye bağlı şekil bozukluğu vurgulandı doktoruma gozuktum ameliyat önerdi protez konması ni söyledi protez konmadan kovasapi yırtığı tamir edilirmi 63 yaşındayım cevap verirseniz mutlu olurum iyi günler dilerim

    • blank
      Doç. Dr. Aydın Arslan
      Temmuz 6, 2022 Cevapla

      Merhaba Mehmet Bey,

      Doc.Dr. Aydın Arslan’ın asistanı Gül ben.

      Öncelikle geçmiş olsun. Bu tür sağlık problemlerinde her zaman erken teşhis ve erken müdahale çok daha fayda sağlayabilir, sonra ki dönemlerde herhangi bir müdahale edilmezse durumu farklı noktaya getirebilir.
      En son çektirmiş olduğunuz tetkiklerinizi bizimle, whatsapp yoluyla 0539 201 67 99 nolu telefondan paylaşabilirsiniz.
      Görüşmek dileğiyle, Sağlıklı günler dileriz.

  5. blank
    Niyazi Tepeyurt
    Kasım 17, 2022 Cevapla

    Merhaba,
    Menisküs ameliyat süresi ne kadardır? Ameliyat sonrası normal hayata dönüş süresi ne kadardır?

    • blank
      Zeynep D.
      Kasım 25, 2022 Cevapla

      Merhaba Niyazi bey öncelikle ben doktor beyin hemşiresi Zeynep ameliyat süreleri değişebiliyor o an ortamda yaşanan durumlara bağlı olarak net olarak sizlere birşey demek çok mantıklı olmayacaktır.Kişiden kişiye farklılık gösterebilir ayağa kalkma süreleri değişkenlik gösterebilir.Psikolojik olarak bild etkileyebilir efendim dilerseniz kliniğimize gelin doktorumuz sizi bir muayene eder ve daha detaylı bir şekilde inceleme yapabiliriz.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle daha detaylı bir şekilde inceleme sağlayabiliriz.

  6. blank

    İyi akşamlar 31 yaşında erkek hasta olarak daha önce kopan çapraz bagim dikildi sonrasında ikinci çapraz bağ kopması oldu ikinci kopmada sağ bacaktan doku alınıp sol bacağa ekl ndi daha sonra u çivileri ile desteklendi daha sonra bu u çivileri çıkartıldı ve iki gün önce aynı ayak aynı bölgeden yapılan tetkikler sonucunda meniskuste kova sapı kopması tanısı kondu ve ameliyat şartı dendi dikile bilir ise dikilir yoksa alınır dedi doktor peki alınan bu meniskuslerin yerine herhangi bir yapay menisküs takiliyormu ve dize eklenmeyecek olan bir menisküs un bu yapay olur yada doğal menisküs olur ilerde ne tür problemlere yol açar diz menisküs olmadan ne derece sağlıklı olur
    Teşekkürler

    • blank

      Merhaba Ramazan bey ben doktor beyin hemşiresi Zeynep kova sapı tedavisi için mutlaka o bölgenin dikilmesi gerekecektir bu çok pahalı bir işlemdir efendim garantisi çok olmayan bir tedavi yöntemidir.Dilerseniz kliniğimize gelerek doktorumuz sizi muayene eder detaylı bir şekilde daha sonrasında daha detaylı bir şekilde ilerleme yapılıcaktır.0531 782 05 44 numaralı hatttımızdan bizlerle daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.İyi günler dilerim.

  7. blank
    Sezgi yılmaz
    Ekim 17, 2023 Cevapla

    Kolay gelsin
    Kova sapı yırtığı ameliyatı oldum. Buğün 18 gün ve 6 hafta üstüne basmayacağım. Fakat hareketlerin yapılması söylendi. Bazı hareketlerde yanma ve bazen agrıyapıyor? Üstüne gitmeliyim yoksa olduğu kadar mı?
    Teşekkürler

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir