Çocuğum Parmak Ucunda Yürüyor

Yeni yürümeye başlayan çocuklar parmaklarının ucunda yürüyebilir. Bu aslında normal ve geçici bir durumdur. Zamanla birçoğu normal yürümeye başlar. Ancak ortalama 2 yaşına kadar parmak ucunda yürüme devam ediyorsa bir sorunun habercisi olabilir.

Parmak ucunda yürüyen çocukların önemli bir kısmında neden bilinmez; zaman içerisinde kendiliğinden geçer. Erkek çocuklarda balet yürüyüşü, kız çocuklarda ise balerin yürüyüşü olarak adlandırılan bu durum nadiren beyin felcinden kaynaklanabilir. Hamilelik döneminde, doğum sırasında ya da doğumdan hemen sonraki süreçte birtakım nedenlerle beyin hasarı gelişebilir. Çocukların parmak ucunda yürümesi beyin felcinin bir belirtisi olabilir. Eğer parmak ucunda yürüme idiopatik ise –yani nedeni bilinmiyorsa- genellikle tek taraflı tutulum mevcuttur. Beyin felci hastalarında tutulum çoğunlukla çift taraflı olur.

Hamilelik Dönemine Dikkat

Beyin felci, hamilelik esnasında yaşanan viral hastalıklar, toksoplazma, kordon dolanması, kan uyuşmazlığı, bebeğin doğum esnasında oksijensiz kalması sonucunda meydana gelebilir. Bu bağlamda, bebekte spastik felçler, denge sorunları, gelişim bozuklukları, zeka geriliği gibi sorunlara yol açabilir. Erken teşhisin önemli olduğu bu hastalık eğer hafif formdaysa gözden kaçabilir.

Yukarıda anlattığımız ihtimaller anne ve babaları korkutmamalıdır. Parmak ucunda yürüyen çocuğun beyniyle ilgili bir sorun olma ihtimali çok düşüktür ancak az da olsa ihtimal dahilindedir. Bu yüzden anne ve babalar parmak ucunda yürüyen çocuklarını gözlemleyerek takip etmelidir. Çoğu kendiliğinden düzelecektir. Eğer beklenen zamanlarda düzelmiyorsa ortopedi ve nöroloji hekimlerine başvurmak faydalı olacaktır.

Tüm Sorular

  1. blank
    Sedef Gürbüzler
    Ekim 19, 2022 Cevapla

    Oğlum 11 yaşında.3 yasinda epilepsi tehsisi konuldu. 2 sene sonunda tedavi süreci bitti.Keppra kullandi.Nöbet hiç geçitmedi teşhisden sonra.1 senedir yürüyüşü değisti.Parmak ucuna basar gibi yürüyor.Ayaklarıni sürerek yürüyor.

    • blank
      Zeynep D.
      Kasım 11, 2022 Cevapla

      Sedef Hanım Merhaba ben doktor beyin hemşiresi Zeynep dilerseniz ki oğlunuzu kliniğimze getiirin doktorumuz detaylı bir şekilde muayene etsin ve aşama aşama ilerleyelim bu şekilde olması daha sağlıklı olacaktır.Burdan konuşmak çok fazla birşey sizlere veremeyebilir ve sağlıklı olmaz doktorumuz yapıcağı tedavilere muayenesinen sonra karar verdiği için onun görmesi gerekir.0531 782 05 44 numaralı hattımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz daha detaylı bir şekilde sizlere yardımcı oluruz iyi günler.

  2. blank

    İyi günler oğlum 19 aylık 9. Ayından beri yürüyor ama yaklaşık 3 gündür normal yürürken arada parmak ucunda yürüyor ama genelde yürüyüşünde Bi sorun yok arada sadece parmak ucunda yürümesini anlamlandiramam

    • blank

      Merhaba Leyla Hanım ben doktor beyin hemşiresi Zeynep bir çok nedene bağlı gelişebilir bu durum efendim mutlaka bir doktor muayenesinden geçmeniz gerekmektedir,bu şekilde ilerlemek daha sağlıklı daha etkili bir yöntem olacaktır.Muayene olduğunuz doktor size bir tedavi protokolü ayarlayacaktır mutlaka dilerseniz 0531 782 05 44 numaralı hattımızdan iletişime geçebilirsiniz.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir