Bel Kayması

Beldeki bir omurun diğer omur üzerinden öne veya arkaya doğru yer değiştirmesine bel kayması denir. Bunun en önemli nedeni doğumsaldır. Yani omurları bir arada tutan yapılarda bazı eksikliklerin olması ileride bel kayması sorunun ortaya çıkmasına neden olur. Diğer nedenler ise travma ve yaşlılığa bağlı meydana gelen yıpranmalardır. Bel kaymasının tedavisinde en önemli kriter kaymanın hareketli olup olmamasıdır. Eğer hareketsizse ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilirken hareketli olması durumunda tedavi yöntemi ameliyattır.

DOKTORA SOR!




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

Bel Kayması Nedenleri

Bel kaymasının oluşmasında 3 önemli neden vardır:

  • Doğumsal nedenler,
  • Travmalar,
  • Yaşlılık.

Doğumsal olanlarda omurları bir arada tutan yapılarda birtakım eksiklik veya zayıflık olması omurun öne ya da arkaya kaymasına neden olur. Bunlar bebeklik ve çocukluk çağında belirti vermezken omurga gelişiminin hızlı olduğu dönemlerde bel ağrıları şeklinde kendini gösterebilir.

Travmalar bel kaymasının meydana gelmesinde etkili olan ikinci nedendir. Trafik kazası ve yüksekten düşme gibi ciddi travmalar omurların yerini değiştirebilir. Buna genellikle kırıklarda eşlik eder ve tedavisi çoğunlukla cerrahidir.

Üçüncü neden ise yaşlılığa bağlı yıpranmayla meydana gelen kaymalardır.

Bel Kayması Belirtileri

Bel kaymasının belirtileri bel fıtığına benzer. Bu yüzden şikayetlerden yola çıkarak tahmin yapıldığında yanlış teşhis konulabilir. Bel ağrısı, bacaklarda ağrı ve güçsüzlük ortak şikayetlerdir. Ancak bel kaymasını bel fıtığından ayırt eden en önemli bulgu yürüme zorluğudur. Bel kayması hastaları belli bir mesafe yürüdükten sonra dinlenme ihtiyacı duyarlar. Tüm belirtiler şöyledir:

  • En önemli belirti yol yürüme zorluğudur. Hasta belli bir mesafeden sonra dinlenme ihtiyacı duyar.
  • Bacakta ağrı. (Her iki bacakta olabilir.)
  • Belde ağrı.
  • Yol yürüme zorluğu, yürürken dinlenme isteği. (En önemli belirtidir.)
  • Bacaklarda güç kaybı.
  • İleri evrelerde idrar ve büyük abdest tutamama.
  • Yine ileri evrelerde erkeklerde iktidarsızlık.

Bel Kayması Tedavisi

Tedavi yöntemi bel kaymasının hareketli mi hareketsiz mi olduğu ve ne derece hareketli olduğunu gördükten sonra belirlenir. Hareketli kaymalar cerrahi ile tedavi edilir. İlaç, kilo vermek, egzersiz yapmak, proloterapi ve fizik tedavi uygulamalından destek almak ameliyatsız yöntemlerden bazılarıdır.

Bel kayması ameliyatında mutlaka vida konulur. Sadece kaymanın derecesine göre vida sayısı değişir. Bu nedenle bel kayması ameliyatlarına vidalama ameliyatı da denir. Ameliyatın amacı normal olmayan hareketliliği gidermektir. Kaymayla birlikte fıtık ve darlık da olabilir.

Aynı seansta tüm bunlar tedavi edilmelidir. Ameliyat narkozsuz ya da genel anesteziyle yapılabilir. Mikrocerrahi yöntem kullanılır. Bu yöntem sayesinde büyük kesi açılmaz. Küçük bir kesiden girilerek mikroskop yardımıyla işlem gerçekleştirilir. Hastanın iyileşme süreci ciddi anlamda kısalır ve konforludur. Konulan vidalar hastanın yaşantısını hiçbir şekilde etkilemez, varlığını dahi fark etmezler.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir