Rotator Manşet Yırtığı

Rotator kılıf, omuz eklemini oluşturan humerus kemiğinin yuvarlak başını sarar. Omuz eklemini yerinde tutarak omuz hareketlerini yapabilmemizi sağlar. Rotator kılıf 4 kastan ve kasların omuz kapsülüne yapıştığı tendonlardan oluşur. Her kasın bir görevi vardır. Bu kaslardan birinin ya da birkaçının yırtılması durumuna rotator kılıf yırtığı, rotator manşet yırtığı ya da rotator cuff sendromu denir. En çok yırtılan kas, kolu yana doğru kaldırmamızı ve arkaya döndürmemizi sağlayan M.Supraspinatus kasıdır.

Rotator manşet yırtığı darbe ya da kaza sonrası görülebileceği gibi hiçbir travma olmadan da gerçekleşebilir. Genellikle zorlayıcı bir aktivite yırtığın meydana gelmesine sebep olur. Ağırlık kaldırma, ters hareket yapma, temizlik yapma gibi aktivitelerden sonra aniden başlayan ağrı ve omuz hareketlerindeki kısıtlılık omuz yırtığı habercisi olabilir. Omuz yırtılması ağrıyla birlikte kol gücünde azalma ve omzu yukarıya kaldıramama gibi belirtiler gösterir. Tedavi edilmezse yırtık büyüyebilir ve kol kullanılamaz hale gelebilir. Geçmeyen ağrınız, kol gücünüzde azalma ve hareketlerinizde kısıtlılık varsa geç kalmadan doktora başvurmalısınız.

DOKTORA SOR!




Kvkk uyarınca ilgili Bilgilendirme’yi okudum. Kişisel verilerimin belirtilen kapsamda işlenmesini ve sağlık hizmet sunumu amacıyla tarafımla iletişime geçilmesini kabul ediyorum.

Rotator Kılıf Yırtılması Belirtileri

  • Omuzda ve kolda ağrı
  • Kolda güçsüzlük
  • Omuz hareketlerinde kısıtlanma
  • Özellikle kolu yukarıya kaldıramama, kaldırmaya çalışırken şiddetli ağrı hissetme

Tanısı

Yukarıda belirttiğimiz belirtiler aslında tanıyı koymamıza yardımcı olur. Hekim, muayene sırasında bir takım hareketleri yapmanızı ister. Muayene testleri ile birlikte teşhisi koyar. Gerekli olması durumunda röntgen ve MRG istenebilir.

Rotator Manşet Yırtığı Tedavisi

Omuz yırtığı ilerleyebilir ve ilerlediğinde onarılamama riski vardır. Bu yüzden cerrahi ya da cerrahi dışı tedavi kararı doğru verilmeli; hastaya da anlaşılır bir biçimde anlatılmalıdır. Fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi ameliyatsız tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Omuz hareketsiz tutulmamalı aksine hareketler arttırılmalıdır. Çünkü uzun süre hareketsiz tutulursa kapsülde yapışıklık olur, ağrılar artar, hareket kısıtlılığı çoğalır; sonuç olarak donmuş omuz sendromu meydana gelebilir.

Rotator Kılıf Yırtığı Ameliyatı

Omuz yırtığı ameliyatı artroskopik yöntemle yapılır. Omuz artroskopisi kapalı bir ameliyat yöntemidir. Büyük kesiler açılmadan 0,5 cm çapındaki küçük deliklerden kamera ve tedavi araçları yardımıyla sorun tedavi edilir. Artroskopiyi tercih edebilmek ya da başarılı bir şekilde uygulayabilmek için yırtığın üzerinden çok zaman geçmemesi, kronik duruma gelmemesi gerekir. Zaman geçtikçe kaslarda yağlanma çoğalır ve tamir yapılsa dahi yırtık daha sonra tekrarlayabilir. Kaslar fonksiyonlarını yerine getiremeyebilir. Ameliyatın yapılışını, artroskopinin avantajlarını ve ameliyat sonrası süreci omuz artroskopisi yazımızda daha detaylı okuyabilirsiniz.

Tüm Sorular

  1. blank

    Benim fizik tedavileri ilaclar hicbir işime yaramadı ve tam 1 senedir buağrıyı çekiyorum.kronik olmuşmudur sizce yani ameliyat olamammı..teşiste konuldu.

    • blank

      Aylin hanım öncelikle Merhaba tam hastalığınız hakkında birşey yazmamıssınız size burdan detaylı bir şekilde yardımcı olamıyorum malesef ki dilerseniz kliniğimize gelin doktorumuz sizi muayene etsin ve hastalığınız hakkında yapılacak tedavi yollarını daha sağlıklı bir şekilde izleyebiliriz.Bu şekilde ilerlediğimizde daha sağlıklı olacaktır.0531 782 05 44 numaralı hattmızdan bizimle iletişime geçebilirsiniz daha detaylı bir şekilde sizlere yardımcı oluruz iyi günler dilerim.

Bir Soru Sor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir